WIELKANOC W FOOD NETWORK

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami! Na ten świąteczny czas kanał Food Network przygotował programy pełne inspiracji. Magda Gessler i Anna Starmach zdradzą swoje sposoby na wyjątkowe dania wielkanocne w programach „Wielkanoc ze smakiem” oraz „Pyszna Wielkanoc”! W poszukiwaniu wielkanocnych przysmaków Mikołaj Rey wyruszy w „Kulinarny rejs po Polsce”. Oprócz sporej dawki tradycji, Food Network zapewni też pokaz zwariowanych wielkanocnych słodyczy w programie „Najsłodszy wielkanocny koszyk” i dużą dozę wiosennych wariacji na temat ciast w „Wiosennym turnieju wypieków”.

„PYSZNA WIELKANOC”

14 kwietnia, czwartek, godz. 14:00 i 19:00
15 kwietnia, piątek, godz. 17:30
16 kwietnia, sobota, godz. 09:50

Idą święta Wielkiej Nocy. Już myślisz o faszerowanych jajach, żurku, mazurku i babce wielkanocnej? Może jednak warto coś zmienić? Daj się uwieść świątecznej kuchni i zaskocz gości niepowtarzalnym, wielkanocnym menu. Anna Starmach, jurorka programu „Masterchef” i prowadząca „Pyszne 25” podejmie wyzwanie i pokaże jak poradzić sobie w kuchni w tym świątecznym okresie. Odkryje tajniki tradycyjnych polskich receptur oraz podpowie jak szybko i niedrogo przygotować wariacje na temat klasycznych potraw wielkanocnych. Nie zabraknie także ciekawych kulinarnych anegdotek. Czy w Wielką Niedzielę Ślązacy stawiają to samo na stole co Poznaniacy? Co było pierwsze, kura czy jajo wielkanocne? Wielkanoc z Anną Starmach bez wątpienia będzie pyszna.

„WIELKANOC ZE SMAKIEM”

14 kwietnia, czwartek, godz. 22:55
15 kwietnia, piątek, godz. 19:45
16 kwietnia, sobota, godz. 12:05

W wyjątkowym programie wielkanocnym Magda Gessler zaprezentuje potrawy, bez których nie wyobraża sobie świąt. Znana restauratorka zaproponuje autorskie przepisy, które wzbogacą tradycyjne polskie dania domieszką oryginalności i szczyptą charakteru. Na początek kwaśny żur, przyrządzony na esencjonalnym wywarze z aromatycznymi przyprawami i zaskakującym dodatkiem wędzonego oscypka. Jak Wielkanoc, to jaja! Magda przygotuje je w wersji po polsku z pieczarkami i pachnącym zielonym koperkiem. Nie może też zabraknąć prawdziwej, domowej białej kiełbasy z pachnącym sosem chrzanowym. Na deser intensywnie czekoladowy mazurek na kruchym cieście i wiosenna pascha z bratkami. Właśnie tak smakuje Wielkanoc u Magdy Gessler.

„KULINARNY REJS PO POLSCE - WIELKANOC”

16 kwietnia, sobota, godz. 16:15

Mikołaj Rey rusza tropem polskich przysmaków wielkanocnych. Spróbuje najlepszych lokalnych produktów i pozna wyjątkowe polskie tradycje. Co wkłada się do święconki, czym różnią się baby wielkanocne od tych zwykłych i jak przygotować idealny żur? Odpowiedź na te pytania Mikołaj znajdzie podczas swojej podróży po polskich kuchniach.

„NAJSŁODSZY WIELKANOCNY KOSZYK”

17 kwietnia, niedziela, godz. 18:20 
18 kwietnia, poniedziałek, godz. 21:45

Prowadząca program Sunny Anderson, rzuca wyzwanie siedmiu utalentowanym cukiernikom, aby stworzyli jadalne arcydzieła inspirowane klasycznymi wielkanocnymi słodkościami. Zobacz jak powstają gigantyczne słodkie rzeźby i przyłącz się do wielkanocnej parady. Zainspiruj się smacznym spojrzeniem na trendy w modzie i sprawdź jak mogą wyglądać i smakować wielkanocne kapelusze. Zwycięzca może być tylko jeden. Ten, który nim zostanie zabierze do domu główną nagrodę - Bunny Money czyli złote jajko wypełnione 25 000 dolarów!

„WIOSENNY TURNIEJ WYPIEKÓW”

17 kwietnia, niedziela, godz. 19:20 
18 kwietnia, poniedziałek, godz. 20:45

Przed Wami kolejna odsłona słynnego pojedynku o tytuł Wiosennego Mistrza Wypieków i nagrodę w wysokości 25 000 dolarów! Dziesięcioro utalentowanych cukierników stanie do rywalizacji w przygotowaniu smakołyków kojarzących się z wiosną. Żywe kolory, świeże owoce i wyraziste smaki gwarantowane! Aby zyskać przychylność jurorów: Duffa Goldmana, Lorraine Pascale i Nancy Fuller, adepci sztuki cukierniczej wzniosą się na wyżyny swoich umiejętności i pomysłowości. Podejmując kolejne trudne wyzwania, zawalczą o zwycięstwo. Czy mistrzostwa w pieczeniu to nie najsłodszy sposób na rozpoczęcie wiosny?

ZAPRASZAMY DO FOOD NETWORK!