iTVN - W zdrowym ciele zdrowy duch

Już w starożytności znana była zasada, że to co jesz i jak jesz wpływa, nie tylko na smak potrawy, ale również na twoje samopoczucie i zdrowie.

W programie kulinarnym „Medycyna z kuchni” przekonamy się jaki związek ma lecznictwo orientalne z doborem składników i sposobem przygotowania potraw. Na tą niesamowitą przygodę z kuchnią orientalną zapraszamy już w środę 6 czerwca w pierwszym odcinku programu o godzinie 16.20 (CDT – Chicago) oraz 17.20 (EDT – Nowy Jork) / w środę 6 czerwca w pierwszym odcinku programu o godzinie 16.20 (CET – Berlin, Paryż) na antenę iTVN!

Co zrobić, by pozbyć się migreny, zwalczyć wysoki poziom cholesterolu i nadciśnienie? Jak powinni odżywiać się astmatycy i osoby chore na cukrzycę? A jak ci, którzy pragną po prostu mieć zbalansowaną dietę, dzięki której unikną wielu chorób i dolegliwości? Na te i wiele innych pytań odpowiedzą prowadzący program „Medycyna z kuchni” wraz z doświadczonymi kucharzami i lekarzami. Terapia, którą zastosują będzie bazowała jedynie na zmianie trybu żywienia.

Podstawą medycyny orientalnej jest równowaga pomiędzy Ying i Yang. W programie dowiemy się jak osiągnąć homeostazę dzięki zbalansowanej diecie i uzupełniającym się posiłkom. Terapia żywieniowa wcale nie musi być trudna – wystarczy znaleźć złoty środek. Wszystkie medykamenty powodują skutki uboczne powoli nas od siebie uzależniając. Ich odstawienie prowadzi często nie tylko do punktu wyjścia, ale również pogorszenia ogólnego stanu zdrowia. Medycyna orientalna natomiast zawsze odnosi się do źródła choroby i leczy ją od podstaw nie wpływając na resztę organizmu.