
KUCHNIA+ ZAPRASZA NA KULINARNĄ PRZYGODĘ
Kuchnia+ to doskonały kanał dla wszystkich, którzy chcą odkrywać nowe smaki w kuchni oraz poznawać ciekawostki ze świata kulinariów. W najbliższych programach widzowie będą mogli m.in. wyruszyć w podróż po wyspach Morza Śródziemnego wraz z Yotam Ottolenghi, który odwiedzi Korsykę, Sardynię, Majorkę i Kretę. Na każdej z nich będzie testować lokalne potrawy i wyjątkowe smaki.
UCZTY Z WYSP MORZA ŚRÓDZIEMNEGO
Yotam Ottolenghi, znany szef kuchni, restaurator i autor książek, przybliża kuchnię wysp Morza Śródziemnego. Na Korsyce spotyka się z producentami miodu i sera. Na Majorce poznaje tajemnicę idealnej paelli i pomidorów marynowanych w winie. Na Krecie przyrządza lokalną potrawę meze dakos. Podróż kończy na Sardynii, gdzie próbuje świeżo złowionego homara, grillowanego na otwartym ogniu.
PREMIERA: 30 MAJA, GODZ. 22:00
W czerwcowej ofercie Kuchnia+ przygotowała wiele zagranicznych nowości: „Jamie Olivier: Gotuj zdrowo dla całej rodziny”, „Dziennik Braci Roca: Szkocja”, „Claus Meyer – kulinarna przygoda na Manhattanie” oraz „Tom Kerridge – bardzo amerykańska”.
JAMIE OLIVIER: GOTUJ ZDROWO DLA CAŁEJ RODZINY
Jak przygotować zdrowe, smaczne i dobrze zbilansowane posiłki dla całej rodziny? Jamie Oliver przedstawia przepisy z różnych stron świata.
Jamie Oliver odwiedza miejsca, których mieszkańcy słyną z dobrego zdrowia i długowieczności. Uważa się, że zawdzięczają to m.in. odpowiedniej diecie. Co zatem jedzą ludzie na Sardynii, w górskich rejonach Szwajcarii i na wulkanicznej wyspie Jeju w Korei Południowej? Jak przyrządzają swoje dania? Jamie odkryje przed nami tajniki lokalnych przysmaków. Będzie super food dla całej rodziny!
PREMIERA: 3 CZERWCA, GODZ. 21:15
DZIENNIK BRACI ROCA: SZKOCJA
Trzej bracia Roca, właściciele słynnej restauracji El Celler de Can Roca, wyruszają do dalekiej Szkocji w poszukiwaniu kulinarnych inspiracji.
Joan, Josep i Jordi Roca od 1986 roku prowadzą restaurację El Celler de Can Roca w Geronie, w Katalonii. Wyróżniony trzema gwiazdkami Michelin lokal zajmuje obecnie drugie miejsce w rankingu „The World’s 50 Best Restaurants”. Aby nie popaść w kulinarną rutynę, ambitni bracia wyruszają aż do Szkocji w poszukiwaniu pomysłów na dania do swojego menu. Ten film jest zapisem ich podróży.
PREMIERA: 8 CZERWCA, GODZ. 21:15
CLAUS MEYER – KULINARNA PRZYGODA NA MANHATTANIE
Claus Meyer, współzałożyciel słynnej restauracji Noma, sprzedaje wszystko i wyrusza na podbój Nowego Jorku.
Claus Meyer, duński restaurator, autor książek kulinarnych i gospodarz programów telewizyjnych, uważany jest za pioniera tzw. nowej kuchni nordyckiej, która zyskała wielką popularność w Europie. Teraz Meyer postanawia spróbować szczęścia na Manhattanie i otwiera restaurację w prestiżowym budynku Grand Central Terminal. Czy odniesie sukces na bardzo konkurencyjnym, nowojorskim rynku?
PREMIERA: 15 CZERWCA, GODZ. 21:15
TOM KERRIDGE – BARDZO AMERYKAŃSKA UCZTA
Brytyjski szef kuchni, Tom Kerridge, podróżuje po Stanach Zjednoczonych, by zaprezentować różnorodność tutejszej kuchni.
Kuchnia amerykańska to nie tylko burgery, frytki i smażone kurczaki. Tom Kerridge objeżdża Stany Zjednoczone wzdłuż i wszerz w poszukiwaniu oryginalnych potraw i miejscowych specjałów. Będzie barbecue i ravioli z grzybami na kalifornijskim wybrzeżu oraz noodle w chińskiej dzielnicy Oakland. Na Florydzie Tom spróbuje kuchni tropikalnej, a w Waszyngtonie – trufli i aromatycznych serów.
PREMIERA: 20 CZERWCA, GODZ. 17:00
Programy Kuchni+ przyciągają atrakcyjną grupę kobiet co widać w indeksie dopasowania: AFF 382 (W30-59 C50K+), AFF 243 (W20-59 Edu High) AFF 126 (W20-59 Top Management). W jakościowej grupie kobiet z miast udział w kwietniu wyniósł SHR=0,2%. Ponadto w tym samym miesiącu stacja zgromadziła przed telewizorami ponad 3 mln widzów!
DANE: NAM, II-IV 2020, AFF vs A16-49; W16-49 C50+, SHR%, IV 2020; COV4+ IV 2020.